Tuesday, July 11, 2017

# South Korea

SEOUL PASS, SUBWAY AND OTHER'S APPLICATION [KOREA TRAVELLER]

Assalamualaikum..

hello..hai..annyeong..

kalau sebelum ni miera share pasal BOOKLET DISCOVERY KOREA YOUR WAY kan..kali ni miera nak share apps lain yang korang boleh guna untuk travel masa kat Korea..ni few apps yang miera sendiri guna masa kat sana..

1) SEOUL PASS


How to get the discount?
  • Visit www.seoultravelpass.com or download the app “Seoul PASS” on your mobile device from Apple App Store or Google Play Store.
  • Find your favorite items and add to the cart. Use the DKYW 2017 promotion code (DKYW2017) and get additional 5% discount.
yang ni miera guna sekali je, sebab nak beli tiket MBC WORLD..tu pun sebab MBC WORLD takde dalam booklet KTO..selain tu ada macam-macam coupon yang jugak..boleh tengok booklet KTO yang korang dah redeem dengan Seoul Pass, bezakan dulu sebelum guna sebab apa yang takde kat booklet ada dalam Seoul Pass, kalau yang lebih kurang sama miera suggest guna booklet je..so depends on tempat yang korang nak pergi jugak ye..😉

2) SUBWAY


miera guna yang kaler kuning tu..actually banyak choice untuk Subway ni tapi pada miera lagi senang guna yang tu..kat search box tu taip je SUBWAY KOREA, nanti banyak pilihan..

korang boleh tukar language & map Seoul, Busan, Daehu, Gwangju ke mana-mana lah yang korang nak guna kat setting tu..tapi sesetengah orang yang tak pandai guna apps, boleh je amek paper map tu..boleh amek kat station subway..

3) EXCHANGE RATE


yang ni just incase je tapi miera tak guna pun..malas nak kire-kire duit..rasa nak beli, beli je tak yah nak convert RM bagai..malas..dulu berkire-kire nak beli kasut Nike kat sana, rasa macam mahalnye nak keluar duit banyak tu tapi dah balik Malaysia menyesal weh..kalau tau memang amek je, pejam mata je sebab kat Malaysia memang belum ada pattern tu..stress akak tau..!!

3 apps ni yang miera guna masa travel ke Korea last year..lagi satu for muslim, korang boleh download lagi satu apps yang korang boleh guna untuk cari makanan halal kat Korea..bukan Korea je tau, Japan ade, Hong Kong dll..boleh tengok kat situ kalau korang nak plan trip naa..

4) #HaveHalalWillTravel (#HHWT)


#hhwt ni masa kiteorang pergi dulu, apps ni belum launch lagi so tak sempat nak guna..next time insyaAllah, boleh guna..~~^^

rasenye itu je kot buat masa nih...

have a safe flight & happy trip for those yang bakal pergi ke Korea..byeeee... 😘




No comments: