Tuesday, March 14, 2017

KOREA TRIP - Seoul Day 5 (Eid Guesthouse, SM Town, K-Star Road, Line Store)

March 14, 2017 0 Comments
Assalamualaikum..
Hye uolsss...πŸ˜‰

Sekejap je dah hari ke5 kat Korea..😒

pagi ni kami dah siap2 punggah beg nak check out K-Guesthouse Insadong 2 & check in Eid Guesthouse kat Itaewon..dari K-Guesthouse ni kami amek train dari Jonggak Station (Line 1) ke Dongmyo and tukar train amek Line 6 untuk ke Itaewon Station..sampai Itaewon Station amek Exit 3 & bersiap sedialah naik bukit naa..πŸ˜‚ sebelum sampai Eid Guesthouse ni korang akan lalu depan Masjid Itaewon dulu & jalan depan sikit lagi korang akan jumpa Eid Halal Korean Food restauran..yang kiteorang ni lurus bendul, pergi terus ke Eid Guesthouse..tak singgah tanya kat restauran, dah lah kena patah balik p restauran cakap nak check in, ponek tau..πŸ˜…

Masjid Itaewon & jalan depan sikit lagi jumpa Eid Halal Food Restaurant..
Map to Eid Guesthouse..just in case kalau u nak naik cab, tunjuk je map ni ataupun bagitau Seoul Mosque..

dah settle check in, tengok2 guesthouse semua kiteorang keluar cari makan plak..yang ni senang sebab Itaewon banyak tempat makanan halal, cuma sediakan ongkos je..hihih..dah alang2 kiteorang duduk Eid, makan pun kat Eid jugak lah..sebab memang sebelum pergi lagi kiteorang aim nak makan kat sini..serius, owner Eid memang peramah & baik sangat..😘

licin tau pinggan masing2 makan..hihihi

dah makan, kiteorang gerak ke SM Town at COEX Mall..yang ni memang tak larat lah nak turun bukit dah, tahan je bus yang lalu dalam Itaewon tu..sampai Itaewon Station amek Line 6 ke Sindang then tukar Line 2 ke
-->Samseong Station Line2 then Exit 5 or 6..COEX Mall directly connected dengan station..COEX Mall ni salah satu underground shopping mall kat Seoul..

Actually, SMTOWN Coex Atrium ni terletak right next to COEX Mall..memang senang cari..dalam ni ade SUM STUDIO, SMTOWN LIVErary CAFΓ‰, and SMTOWN THEATRE..kiteorang jalan cuci mata je dalam ni, tak ingat dah bape floor..πŸ˜‚πŸ˜‚

              





dalam sejam lebih macam tu kot, dah habis jalan cuci mata, puas turun naik escalator dalam SMTOWN ni kiteorang gerak ke Apgujeong Rodeo Street (K-Star Road) plak..

dari Samseong Station to Seolleung Station (Line 2) then transfer amek Bundang Line ke Apgujeong-Rodeo Station then dah sampai amek Exit 2..ni kiteorang cari exit pun jenuh, nasib baik tanya orang & die bawakkan jalan sekali dah alang2 dia pun keluar exit yang sama..heheh..


jauh tau jalan carik BTS..wehiiii




Sebenarnya kaki dah sakit, tu jalan sampai last #Gangnamdol..kalau ikutkan memang nak jalan SM, JYP dll tapi tak mampu nak tahan sakit kaki..ahahah

habis K-Star Road, kami ke -->Line Friends Store & CafΓ©..actually, Line Store kat Korea ade banyak, yang kiteorang pergi ni yang the 1st flagship & store yang terbesar terletak di Garosu-gil..



handphone dah kehabisan bateri, jadi tak banyak gambar kat sini..miera beli casing phone je, geram sangat tengok, comel..kalau tak silap harga lebih kurang dalam RM80, tak ingat dah..

dah berpenat-penat jalan dalam ni kita pulanglah ye..yang bestnya, bila sampai Itaewon kat sana pun ade Line Store..hahaha, hadoiii..kalau tau memang situ je pergi..πŸ˜„πŸ˜„ sampai Itaewon konon nak tunggu bus naik atas, nan hado..dah pukul berapa plak kan time tu..tahan cab pun takde yang berhenti, last2 kuatkan je kaki daki uphill Itaewon tu..phewww..sampai guesthouse dekat pukul12 dah, penat sangat2..

so, sekian lah perjalanan kami hari ke5..

1) Eid Guesthouse
- 67-20, Usadan-ro 4-gil, Yongsan-gu, Itaewon, Seoul, South Korea 140-824
* Tips : kalau korang bawak luggage besar ataupun backpack berat, better naik cab sebab Eid Guesthouse ni macam kat atas bukit sikit..

2) SMTown
- Subway Samseong Station exits 5 and 6, line 2 (Enter Millennium Square through the path connected to exits 5 and 6 of Samseong Station line 2)
Opening Hours: 11:00 – 22:00

3) Apgujeong Rodeo Street (K-Star Road)
- Apgujeong Rodeo Station, exit 2
* Sightseeing Tip: Start from explore Apgujeong-dong, Cheongdam-dong, Dosandae-ro Road, then Garosu-gil Street.


4) Line Store
Line Friends Store & Cafe

535-15, Sinsa-dong, Gangnam-gu
Seoul, Korea

Opening Hours: 12:00 – 21:00
Nearest Station: Sinsa Station
Direction:
Take exit no.8 at Sinsa station, walk straight and turn left after you pass Tous Les Jours Bakery, continue walk for around 5 minutes and you will find Line Friends Store & Cafe on your left side.


UPDATE : KLIK SINI - KOREA DAY 4



Friday, March 10, 2017

KL - SABAH - KL Trip (2017.03.03 - 2017.03.06)

March 10, 2017 0 Comments
Assalamualaikum...
hye uolsss...hihihi

percaya tak ni 1st trip miera dalam Malaysia yang jalan sendiri..kalau sebelum2 ni biasanya ikut rombongan Cik Kiah..hahaha..1st travel in 2017, miera jalan dalam Malaysia je & 1st time jugak jejak Sabah nih..πŸ˜…

ni tepek itinerary je dulu..nanti baru full story..hihih

*macam lah ade orang baca kan..😜

Full Itinerary Sabah Trip 4 hari 3 malam :-

🍁Day 1
- flight terlampau pagi, hahaha (7.35 - 10.10 am)
- tour guide pick up
- lunch Hj Lou Chinese Muslim Restaurant
- Sabandar Leisure Ride
- Rumah Terbalik & 3D Museum
- Kinabalu Park
- Crystal Hill
- Dinner
- Pasar Buah Kundasang
- Check in Celyn Resort Kinabalu
TOTAL PAKEJ = RM230/pax

🍁Day 2
- Desa Dairy Farm
- War Memorial Park
- Sabah Tea / Lunch
- Jambatan Tamparuli
- Kg. Salut (Lokan & Kelapa Bakar)
- Kokol Haven Resort
- Drop off KK & Check In Promenade Hotel
- Hard Rock (window shopping)
- Dinner

🍁Day 3
- Pasar Tamu Gaya Street (Sunday Only)
- Pasar Malam Sinsuran / Pasar Filipina
- Suria Sabah (movies Logan)
- Pasar Malam Sinsuran (makan seafood)
- Tapau MCD (Dinner)
- Balik hotel Rest & packing

🍁Day
- Check Out
- Oceanus Mall
- Todak Waterfront
- Signal Hill
- Mosque
- Museum Sabah
- Balik KL

Total Expenses :
Flight Ticket - RM 367.82 return (MAS)
Tiket ERL TBS-KLIA - RM 38.40
Celyn Resort Kinabalu - RM 196.23 (belum include tax) RM 208 (include tax) / 2pax
Promenade Hotel KK - RM 595 / 2pax
Tour Guide Kundasang - RM 230 / pax (2 days)
Kereta Sewa (Bezza) - RM 200
Duit shopping, entrance tiket & makan - RM 450

Total = RM1482

Thursday, March 9, 2017

KOREA TRIP - Seoul Day 4 (MBC World, Samcheong-dong)

March 09, 2017 0 Comments
Assalamualaikum..

DAY 4 kat Korea.. ke mana kite harini ye..?

ni kalau peminat2 tak kisah lah kpop ke, kdrama ataupun kvariety, mesti tau station Tv MBC kan..disebabkan kami ni giler Korean, MBC World masuk dalam list itinerary..hehe..kalau ikutkan nak pergi SBS, KBS sekali tapi tak sempat..so kite jejak MBC World jelah naa..

nak ke MBC World ni dari JongGak Station (Line 1) ke Seoul Station then transfer amek ke Digital Media City Station (Airport Railroad Express Line) then amek Exit 9..yang ni memang kena Exit 9 tau korang, kalau salah exit memang bersapaulah jalan jauh..hihih, kiteorang dah rasa, salah amek exit..pergi amek Exit 6 instead of Exit 9..penat ya amat..

bagi yang memang fanatik dah sampai MBC, seronok die lain macam..hahaha..MBC WORLD ni ada 3 zone..M Zone yang ni best sebab boleh tengok Big Bang konsert Hologram..B Zone more to amek gambar je..C Zone yang ni pun best, attraction MBC variety program..untuk 3 section die ade bagi map & staff akan bawak korang tour dalam MBC tu..ade jugak masuk konti kot rasenye tapi masuk dalam tu tak boleh amek gambar sebab dieorang tengah recording kalau tak silap mase tu recording Radio Star sebab nampak Kyuhyun..tak sangka tak percaya, selama ni tengok dalam tv je..wehiiii...
Tiket MBC WORLD
habis jalan dalam map tu, amek gambar kat luar plak..kot-kot terjumpa retis kan tapi takde..
Kalau biase tengok Muhan Dojeon memang confirm kenal tempat ni..^^~
 MBC yooooww..dah jom lah balik..!!
Next destination is Samcheong-dong

Nak datang sini pun kiteorang macam jalan jauh jugak..tak tau jalan pun tapi beranikan diri tanya sorang ahjumma ni, die dalam perjalanan nak balik mungkin..tanya2 die pun tak tau tempat tu kat mana, tapi die sanggup patah balik bawa kiteorang pergi Information Centre yang memang kalau die nak balik memang jauhlah jadinya..

sampai Information Centre, tanya jalan apa semua ingatkan ahjumma tu habis ikut kiteorang sampai situ jelah..tapi u know what, die ikut sekali pergi tempat tujuan kiteorang..sebab die cakap die pun tak tau tempat tu, so die ikut sekalilah nak tau..dah sampai tempat tujuan, ahjumma siap offer nak amekkan gambar kiteorang..alahaiii, baiknya..😊 κ³ λ§ˆμ›Œμš” 이λͺ¨. μ§„μ§œ κ³ λ§ˆμ›Œ..😍
 yeahhh..sampai jugak akhirnya..πŸ˜„
 ni gambar yang ahjumma tu amekkan..πŸ˜‰
siapa pengikut setia Running Man memang akan tau tempat ni kan, tempat Gary & Ji Hyo amek gambar..hihih
 sejuk ya amatttt..tak tau lah dieorang ni macam mana boleh kerja tengah2 sejuk ni kan..huhu

habis pusing-pusing kat sini, kami ke Myeong-dong plak cari makan..settle makan balik hotel, mandi-mandi lepas tu tidur..

NOTES :
1) MBC WORLD (Fee : Adults 18,000 won)
by Subway
Digital Media City Station (IAirport Railroad Express Line), Exit 9.


2) SAMCHEONG-DONG
by Subway
• 570m from Exit 1, Anguk Station, Subway Line 3 toward Jeongdok Library (10 minutes)
• 1km from Exit 5, Gyeongbokgung Station (Subway Line 3) and toward Gyeongbokgung Intersection (20 minutes)


UPDATE : KLIK SINI - KOREA DAY 5