♥Mr. Nuffnang♥

Thursday, November 10, 2016

KOREA TRIP - Busan Day 2 (40 Step Culture, Gamcheon Village)

Assalamualaikum..

penat nak carik idea ape nak sumbat dalam entry nih..hihi..dah tak macam dulu, boleh karang-karang ayat jiwang pun boleh..hihi..sekarang berhuhu jelah..:) okay, nak sambung second day kat Busan, Korea..

check out awal sikit tapi beg simpan kat motel dulu, nanti malam baru datang amek balik..nasib baik ajumma tu okay..dah settle check out, kami jalan ke tempat yang dekat dengan motel dulu..sesat, tanya orang last-last jumpa jugak tempat yang dituju.. 

tempat 1st, kami singgah 40 Step Culture..amek gambar, posing-posing kejap then terus tunggu bus nak ke Gamcheon Village..besar jugak tau Gamcheon nih, tambahan kat sini tak boleh nak huha huha sangat sebab ni kawasan perkampungan yang ade penghuni so tak boleh nak bising-bising sangat..
1) 40 Step Culture & Tourism Theme Street
2) Gamcheon Village
dah habis tawaf Gamcheon, sementara nak tunggu bus tu member hilang kad T-Money plak...kite bebel2 lah kat die kan, terpaksa beli T-Money baru..turun naik bus, sampai je Jungang Station, miera plak hilang T-Money..adoiiii, kite bebel2 kat orang kite balik kena..cehh..menangis oiiii, balance banyak lagi dalam tu..

dari Jungang Station kami amek subway ke Haeundae Beach..sampai sane konon2 nak cuci mata, cuci mata apenye..sejuk kemain lagi..^_^ jalan sekejap, then decide skip Haeundae Beach terus pergi Dadaepo Sunset Fountain Dream...yang ni memang lost nak carik, malas dah nak tunggu bus, last2 amek taxi pergi sana..sampai sana tempat tu tutup, actually memang musim tu takde show kot..ahjussi taxi tu dah bagitau dah tapi miera tak faham sangat Satoori, so memang lambat lah nak tangkap..dah balik sampai hotel, fikir2 balik baru tau memang ahjussi tu dah cakap tutup...bazir duit taxi tau tak.. T_T
balik hotel, amek beg terus ke Busan Station untuk g Seoul plak..tiket Mugunghwa (train) kiteorang amek pukul 5.40 pagi, memang silaplah kat sini..sepatutnya beli je tengah malam tu tapi bajet takut lambat balik dari Dadaepo tu, tak sempat nak kejar train..memang silaplah kat sini..
mencari tempat nak tunggu sementara pukul 5.40..merempat kat tempat orang...T_T
Korea nih banyak sangat tangga aih tapi adelah yang baik hati nak tolong kite angkat bag naik tangga..tapi arghh, sulnaemsae..stress keje lah tu kot, dah abaikan..

sementara nak tunggu train pagi tu, terpaksa merempat tidur kat Busan Station..dah lah sejuk, orang datang kacau lagi..adoiii, seram oiii...tanya umur berapa lah, beautiful, tetibe saranghae saranghae..hek die..hahaha die tak tau sorang dah ade husband...takut + seram punya pasal, lost Korean word masa tu..dah naik train baru ingat ayat nak cakap..lambat dah.. :P
sejuk nau nau kat Busan ni, pagi2 buta plak tu..pengalaman betul ^_^ ni sebelum tragedy..hihih
lame lagi nak tunggo..huhu
habis cerita 2 hari satu malam kat Busan...esok pyung dah sampai Seoul..kat Seoul lagi banyak cerita nak cerita...tapi macam biasa takde idea nak tulis..hihih..

1) 40 Step Culture & Tourism Theme Street :-
- jalan kaki je dari Grand Motel, ni pun sesat tapi still boleh tanya orang..:)

2) Gamcheon Culture Village (entrance fee FREE)
- Jungang Station --> Toseong Station (Exit 6) --> Naik shuttle local bus No. 2, 2-2 or 1-1, terus sampai Gamcheon.

3) Haeundae Beach
- Toseong Station (Line 1) --> Seomyeon Station (tukar Line 2) --> Haeundae Station (sampai sini kena tanya takut sesat plak kan..) ^_^

till next time....^_^

UPDATE : KLIK SINI : Korea Trip - Day 3