♥Mr. Nuffnang♥

Friday, October 21, 2016

KOREA TRIP - Busan Day 1 (Grand Motel, Busan Tower)

Assalamualaikum..

Day 1 (06.03.2016)

kiteorang beli tiket bulan 9 tahun lepas, dua bulan sebelum pergi Korea (company Trip)..hihih..6 bulan tu rase lamenye nak tunggu..mase tu Air Asia promo starting RM199, so kiteorang amek KL-Busan, Seoul-KL..total luggage 20kg & 40kg, inflight meals & insurans RM 740.58 sorang..

Excited weh nak pergi Korea lagi..pukul 3 pagi, member dah amek kat rumah..husband die hantarkan sampai KLIA2, nampak tak semangat giler..hahaha..sebabnye flight pagi, takutlah terlajak tidur ke ape kan..

flight KL to Busan pukul 8.30 pagi, sampai Airport Gimhae dalam pukul 3.45 petang..dari airport amek subway Busan-Gimhae Light Rail Transit pergi Sasang Station, dari Sasang tu kena amek Line 2 ke Seomyeon Station plak..sampai je Seomyeon tukar lagi amek Line 1 ke Nampo Station..jenuh jugak nak punggah luggage turun naik tangga..pengalaman..huhu..sampai Nampo Station jalan sikit pergi carik Grand Motel, senang jugaklah nak carik..
Inflight meal, not bad..:)
yang ni jumpa kat Nampo Station, macam unik..hihi
sebelum sampai Grand Motel, keluar je Nampo Station memang jumpa ni dulu..:)
dah check in tu rest sekejap, last-last malam jugak baru keluar..dalam pukul 8 macam tu, cadang nak pergi Jagalchi Sijang tapi puas mencari & dah dapat cari, gelap je pulak..hadoiii, hahah..last-last decide pergi Yongdusan Park, golap oiiii..kiteorang jalan naik ke Busan Tower, konon nak naik tower tapi tower pun dah tutup..jalan keliling jelah nampaknye..nasib baik mase ni belum start fog lagi, dah pukul 9 lebih tu baru start kabus..Busan Tower pun tak nampak dah..
banyak buah je tinggal..:)
nilah Busan Tower dari jauh..
turun dari Busan Tower tu terus balik motel, tapi ni kena bertabahlah kan..tangga memang tinggi sangat, ponek oiii..naik je ade provide escalator, nak turun ko turunlah ikut tangga..huhu..sampai bawah tu baru tau ade jalan shortcut nak dari Grand Motel nak ke Busan Tower..dekat giler..πŸ˜…

singgah mart dekat motel carik coffee, baru naik bilik..kalau boleh nak berjalan je tapi dah malam kan..tak tau mane tempat nak jalan lagi..duduk Korea memang addicted dengan coffee je..hehe..balik bilik, kemas barang esok nak check out dah, nak ke Seoul plak..T_T tak puas duduk Busan, nak kena repeat lagi next next year, insyaAllah kalau ade rezeki...

 okay, Day 1 kkeut..dasi mannayo..^_^


UPDATE : KLIK SINI : Korea Trip - Day 2

Wednesday, October 19, 2016

PECAH, BAKAR DAN BUANG LEMAK..!!!

Assalamualaikum..

Post title yang ni miera suka nak cerita tapi benda pertama miera nak cakap "Jangan Ingat Orang Kurus Takde Lemak naa..!!"

miera selalu dengar kawan-kawan cakap 

"Kau kurus okay lah.."

"Kau ni kurus sangat, tak makan ke ape..?"

haaa, stress tau..jangan kata orang kurus tu tak stress biler kurus sangat & jangan plak cakap orang tu gemuk sebab happy...tipulah aihh, kadang stress tu pun boleh jadi punca gemuk tau..haaa, jangan main-main..

post ni nak cerita my own testimoni..kalau throwback gambar tahun 2013, menyampah tau sebab kuruih sangat..kalau dulu sibuk nak naikkan berat badan, dok sibuk carik supplement untuk weight gain..mase tu Appeton, kan gambar orang lidi dia guna kan..hahah

tapi tak pun sampai ke sudah takde beli.. lepas duduk KL 3 tahun miera dapat berat yang miera nak TAPI makin lama makin banyak plak naik berat, 10kg lebih dari apa yang miera target..nightmare jugak sebab ape yang miera makan tu sebenarnya makanan yang tak sihat pun..banyak fastfood, junkfood dari makan nasi & makanan yang sesuai..ngeee

buat ape dapat berat yang kite nak kalau badan kite sakit betul tak..?miera pun start amek supplement Shaklee untuk maintain berat badan..1st supplement untuk kurus miera amek ESP & Cinch Shake (Cafe Latte) terus join ahli mase nih, so dapatlah terus harga ahli..jimat...minumlah kite..hehe

bulan miera daftar ahli tu sebenarnya Promo Omega Guard, miera pun google kebaikan Omega Guard nih..dah alang-alang promo, belilah Twinpack..satu bagi mak untuk kawal kolestrol & satu lagi miera makan sendiri untuk kurus..heee..

miera google lagi SET KURUS SHAKLEE, sebab lepas promo macam tak mampu nak beli 2 botol Omega..so beli sebotol jelah untuk mak & miera ganti Omega Guard dengan Lecithin untuk sendiri..kalau tengok fungsi Omega dengan Lecithin mungkin lebih kurang sama cumanya Omega ni untuk fast action plus Omega untuk uraikan lemak-lemak tepu dalam badan kite..jadi kalau ade bajet lebih, pada miera Omega antara pilihan terbaik untuk kurus..
1) Omega Guard
- Berfungsi sebagai agen pembakar lemak degil dalam badan

2) Lecithin
- Pengemulsi lemak dengan cara pecahkan lemak dalam badan kepada molekul kecik..jadi suggestion untuk pengambilan Lecithin adalah disarankan sebelum makan untuk dapatkan hasil yang terbaik..

miera dah try Omega Guard & Lecithin..alhamdulillah, lemak yang terkumpul pun dah nampak berkurang..i likee.. heee..pakai tshirt pun tak nampak dah garis-garis lemak..:p tapi satu masalah lain, perut buncit...alaaa, takkan lah dah kurus, dah takde lemak perut buncit plak kan..tak best lah..

untuk dapat perut flat, supplement terbaik ialah Herb Lax..Herb Lax ni dikira macam julap tapi julap yang ringan je bukan macam julap yang ade kat pasaran tu and miera amek pun time weekend je..kalau amek weekdays, tak larat lah nak ulang alik ke toilet je memanjang..Herb Lax ni fungsi die lebih kurang sama macam Alfalfa..Herb Lax sangat bagus untuk buang toksin, memang cuci habis usus kite..secara tak langsung membantu dalam masalah sembelit juga..lepas tu memang badan rasa ringan je tapi yang tak laratnye memang ulang alik ke toilet jelah..that's why miera amek time weekend je..hihih

 tapi apa-apa pun, untuk kurus yang penting nye kena bersenam tau..kalau tak bersenam pun, paling tak ikutlah diet yang seimbang naa..jangan terlalu lebihkan fastfood ataupun junkfood..kalau makan supplement tapi makan tak jaga, senam pun tak jangan kate miera tak bagitau tau.. lagi satu kite nak kurus bukan sebab nak cantik, nak ramping je naa, kite nak kurus sebab KESIHATAN dan mungkin juga untuk pakai baju yang selesa sikit..:)

Sekian, bebelan Cik SID yang dah berjaya maintain berat badan..hihihi

Amiera
Your Trusted SID & Walking Testimoni,
+60133126152

Facebook : Nor Amira
email : lurvelyamiera88@gmail.com 

PROMO OKTOBER - OMEGA GUARD


Friday, October 14, 2016

KL - Busan - Seoul Trip (7 hari 6 malam)

Assalamualaikum..

See..lupe...boleh plak tulis trip Bali dulu..hahaha..sengal..

ni miera letak itinerary je dulu naa, story will be next..:) macam tak dan nak ngular-ngular kat opis nih..ngeee

FULL ITINERARY KL-BUSAN-SEOUL untuk 7 hari 6 malam.

🍁
Day 1 (06.03.2016)

- flight pagi, amek KL to Busan (8.30 pagi, sampai Airport Gimhae 3.45 petang)
- naik train ke Grand Motel, Busan
- check-in & rest
- malam Jagalchi Sijang
- Yongdusan Park / Busan Tower 
 
🍁Day 2 (07.03.2016)
- 40 Step Culture
- Gamcheon Village 
- Haeundae Beach
- Dadaepo Sunset Fountain of Dream *tutup
- check-out & Busan Station untuk ke Seoul

🍁Day 3 (08.03.2016)
- train pagi 5.40 pagi sampai Seoul 11.03 pagi
- letak beg kat guesthouse & lepak kat Holly's Coffee sementara nak tunggu waktu check-in
- Namsan Tower

🍁Day 4 (09.03.2016)
- MBC World
- Samcheong-dong
- dinner

🍁Day 5 (10.03.2016)
- check-in Eid Guesthouse
- SMTown
- Apgujeong Rodeo Street (K-Star Road)
- Line Store

🍁Day 6 (11.03.2016)
- G-Train to Iksan
- carik poster Suga (Bangtan)
- balik rest

🍁Day 7 (12.03.2016)
- check-out
- balik Malaysia (4.25 petang, sampai KLIA2 10.10 malam)

Total Expenses :
Flight Ticket - RM 1481.16 (include flight meal x 1, beg 20kg pergi 40kg balik)
Guesthouse Busan - RM 240 (2h1m / person)
Guesthouse Seoul - RM 317.12 (3h2m / person)
Guesthouse Seoul - 80,000 (3h2m / person)
Duit Tukar - RM1000 (tak berapa ingat, hihi)
Total = RM1167.39 / person (tak termasuk entrance fee & shopping)


UPDATE : KLIK SINI : Korea Trip - Day 1

BALI TRIP - Day 1 (01/10/2016)

Assalamualaikum..

Sebelum terlupa pasal trip Bali, macam miera lupa trip yang sebelum2 ni..baiklah kite tulis cepat-cepat naa..:)

Miera beli tiket Bali nih bulan Februari sebulan sebelum pergi Korea bulan 3, sebabnya masa tu Malindo ade buat promosi..jadi tiket murah lah sikit compare to others airline kan..trip Bali ni miera pergi dengan ofismate and kawan-kawan ofismate..:) trip 5 hari 4 malam je..:)

dua hari sebelum miera beli tiket ERL, mase tu kalau beli ERL dengan Mastercard ade less jadi tiket RM44 seorang untuk sehala..kitorang naik ERL Ekspress dari KL Sentral ke KLIA...kalau dulu Malindo kat KLIA2, now dah pindah KLIA...sampai KL Sentral, stop untuk wrap luggage dulu..RM10 je untuk wrapping..

sampai KLIA, sempat lepak Starbuck dulu sementara nak tunggu flight pukul 4.55 petang..naik flight memang lentok lah..mengantuk oiii, bangun pagi packing barang..hihih..sepanjang flight pergi, miera asyik repeat lagu Najwa Latip je kat ipod..sebab ioulsss ni macam-macam pikir kalau naik flight...hishh, teruk..tapi serius dengar lagu Najwa ni, buat rase tenang jugaklah..cer lah dengar Ada-Mu Najwa Latip..:)

alhamdulillah, sepanjang perjalanan okay je and sampai airport Ngurah Rai, Denpasar dalam pukul 8.50 malam waktu tempatan..kat Bali takde perbezaan masa pun dengan Malaysia, jadi senang sikit..sampai je terus cari Tour Guide & terus pergi makan Wang Solo..laporrr.. :)
lepas makan malam, singgah kedai beli simcard untuk kegunaan sepanjang kat Bali..6GB data 160,000rp..okay lah kot..:)

dah malam-malam nih, takde bende nak tengok sangat pun..lepas check in hotel, masuk bilik ungkai baju bawak keluar..malas dah nak bukak tutup beg, bawak kuar sekali je senang..hehe
Hotel J4 Legian (klik untuk hotel info)
Hotel J4 Legian, Kuta (klik gambar untuk hotel website) 
hotel J4 Legian nih, between major club tapi tingkap hotel ni sound proof..tak menganggu pun kalau nak tidur...:) 

so, habislah cerita day 1 kat Bali..next entry will be day 2..harap-harap bos takde lah selalu kat opis, boleh habiskan entry Bali cepat sikit..:p

Wednesday, October 12, 2016

Short Trip to Bali - Itinerary 5 hari 4 malam..

Assalamualaikummmm... :)

knock..knock, ade orang bace tak agaknye..:) lame tak tulis blog, hihi..nak update Shaklee pun tak sempat-sempat lagi..

latest last trip miera ke Bali..mungkin ramai dah pergi Bali tapi miera nak share jugak, at least kalau nak repeat Bali lagi miera tau mane tempat nak pergi..hehe..and jugak nak elakkan dari lupa..lepas ni setiap kenangan tu miera nak tulis dalam blog cume kekangan masa je..ngeeee

ni Full itinerary untuk 5 hari 4 malam kat Bali..:) 

🍁Day 1
- Flight petang (4.55pm - 8.50pm)
- airport pickup, dinner Wang Solo
- check in J4 Legian Hotel, Kuta
- rest

🍁Day 2
- pukul 9 pagi dah keluar ke Kintamani
- lunch
- ke tempat proses Kopi Luwak
- Hard Rock Hotel & Hard Rock Cafe store (shopping)
- dinner Ayam Taliwang
- free and easy..jalan dari hotel ke tempat Monumen Bom kat Bali..
- balik hotel rest

🍁Day 3
- harini start pukul 9.30
- lunch makanan Padang kat Nusa Dua
- Water Blow, Nusa Dua
- Pantai Pandawa

- Uluwatu
- dinner kat Jimbaran
- balik hotel rest

🍁Day 4
- Rice Terrace (UNESCO)
- lunch Ayam Taliwang
- Temple Tanah Lot & kecak dance
- dinner Halal seafood
- live band Hard Rock Hotel
- packing nak balik & rest..T_T

🍁Day 5
- check out
- jalan area Kuta beach je
- lepak Hard Rock Cafe
- Potato Head
- lunch
- flight delay
- balikkk, pukul 12 lebih kurang sampai KLIA..



Total Expenses Trip Bali :
Flight Tiket = RM 355.90 (return/person)
Package Tour = RM 800 (per person)
 

Duit tukar = 1juta Rupiah (RM319)

Bali ni sebenarnye takde dalam list travel pun tapi beli jelah tiket sebab murahkan..sebab mindset dah fikir Bali tempat orang g honeymoon..tapi once dah sampai sana, ramai je yang single pergi dengan kawan-kawan...Alhamdulillah, satu lagi new experience untuk miera..:)