Friday, December 12, 2014

# Chiang Mai # Cik Amiera Travel

Chiang Mai ~ Day 1

Assalamualaikum. .

Dear reader’s…
Meh nak sambung trip pergi Chiang Mai tahun lepas..berkurun lamo eyh baru nak update, hehe..malam sebelum fly konon2 nye tak nak tido sebab takut terlajak sebabnya nak kena amek ERL dalam pukul 5.10 pagi & sampai KLIA dalam pukul 5 lebih..sampai2 je kat TBS beli tiket ERL straight ke KLIA, dah settle sarapan semua kami ni berkumpullah tunggu travel agent punye staff..dekat sejam lebih die lambat so habis rushing semua..

Kat airport dah sarapan tapi dah FA bagi belasah jelah..:-D (halal as per muslim request)
Berdua je melayu yang ade & time ni tunggu flight transit kat Suvarnabhumi/Bangkok nak ke Chiang Mai..
Masa dalam flight tawakkal sangat2, nak2 1st time naik flight tapi biler dapat tengok awan macam ni pnye dekat..seronok sangat rase, takde tanding hak ciptaan Allah ni..:-)
 Sampai2 je kat airport Chiang Mai, tour guide dah siap tunggu dah & terus direct bawak pergi makan..1st day sampai tak banyak aktiviti & biaselah kalau dah ofismate majoritinye chinese & bukannye muslim tour so dalam jadual banyak melawat temples jelah..:-)

Sampai2 je masing2 dah lapar..nasib baik kiteorang ade bawak stok roti..:-)
Dah lame tak minum air kelapa muda & dah tak pandai nak korek2 isik die..heee
Lepas makan, ni temple 1st yang tour guide bawak..kiteorang just tunggu kat luar sememtara ofismate masuk dalam temple..

Dah habis satu temple, straight balik check in hotel kat The Imperial..syok jugaklah hotel die, tu pun second choice..:-) tak sempat nak lelap, dah kena siap2 nak kuar makan malam plak..

Tempat ni macam must visit kalau datang Chiang Mai..syokkk!! :-)
ingat kat Penang & Melaka je ke ade beca..?kat sini pun jumpe beca tau..:-)
Loi Kratong..
Macam ni punye banyak, makan dua orang..agak2 habis tak.?confirm lah tak, so sedekah kat meja sebelah a.k.a ofismate & time makan kat sini adelah jumpe chinese family dari Penang..:-) (don’t worry, tour guide cakap halal sebab dapur untuk muslim dapur asing)
Full House..:)

Dah settle makan malam aktiviti bebas..hape lagi ke sinilah kite..Anusarn Market, sopink sopink..:-) dalam ni pun banyak kedai makanan halal…


Dah habis sopink, mengantuk kononnya tapi dah balik hotel tak boleh lelap..aishh, suke sangat macam tu..pergi tempat orang confirm tak boleh tido, lame baru dapat lelap & habislah cerita Chiang Mai~ Day 1..ecoknya plak Chiang Mai~ Day 2, kena bangun awal pagi sebabnye nak ke Chiang Rai plak..jauh perjalanan hari kedua..hehe

Chiang Mai~ Day 2 coming soon…;-)







No comments: