Tuesday, December 16, 2014

# backpackers to Singapore # Cik Amiera Travel

Backpackers ke Singapore ~ Day 1 (Part 1)

Assalamualaikum…

Sebelum terlupa, sebelum maklumat printed semua2 luput ink better merajinkan diri hapdate blog..hihi…nak cerita 1st time pengalaman backpackers, quite interesting jugak..pergi pun 2h1m je..:-)

sempena cuti Malaysia 16 Sept 2014 haritu, amek kesempatan cuti panjang..biler lagi nak amek cuti time bos g oversea kan..:) trip ke Singapore backpackers je so sume bende bajet, 2 minggu sebelum trip dah settle tiket, hostel & duit shopping sume..tiket KTM dari KL SENTRAL ke WOODLANDS RM34, balik tu naik train dari JB SENTRAL ke KL SENTRAL RM33, kiteorang amek train malam so sampai Singapore pagi..boleh jimat duit hotel..hihi..tiket train awal-awal dah booking thru online je..

e-ticket..
sampai JB SENTRAL kena turun dulu cop pasport tapi kat Malaysia guna scan je, malas nak beratur tempat cop..dah settle pasport, kena turun g platform balik & naik train yang same sampai Woodlands plak..sampai imigresen Woodlands kena isi white card, cop pasport & settle sume bende..yepieee, dah sampai Singapore..

dari KTM Woodlands kami amek bus ke MRT Kranji, tambang bus dalam 1.30 sgd je..bende utama sebelum berjimba, kena letak beg kat hotel dulu, nak ke Chinatown kena amek train dari MRT Kranji (North South Line) kena tukar train kat Dhoby Ghaut (North East Line) & turun kat station MRT Chinatown then amek EXIT A & cari Mosque Street..padahal ade je jalan shortcut tapi tak tau jalan jadilah ikut jalan jauh..hihih..cehh..sampai je hostel, letak beg terus amek train pergi USS plak..tujuan utama nih..hihi..untuk pergi USS dari Chinatown (North East Line) turun kat Harbour Front (North East Line) amek exit Vivo City & proceed ke Level 3 untuk naik Sentosa Express plak..yeahhh, dah sampai USS..:)

Tiket untuk MRT, 1 tiket boleh guna untuk 6 kali trip..^_^
 Tiket Sentosa Express..
excited naik cable car...hihih..day 1 ni miera bahagi dua part sebabnye dalam USS tu banyak sangat gambar..heeee ^_^ saje nak buat entry banyak-banyak..hihih



Note :- KLIK HERE untuk Day 1 (Part 2)...TQ ^_^

No comments: