♥Mr. Nuffnang♥

Monday, December 22, 2014

Star Libra Cruise (Pen-Phuket-Krabi) ~Day 1

Assalamualaikum…

 DAY 1 ~ 26.10.2014

tahun ni company trip naek kapal, dapat lagi satu pengalaman baru..:) pepagi buta dah kena berkumpul kat depan Berjaya Times Square untuk ke Penang..naik bus makan masa dalam 5 jam rasanye, patah pinggang nokss..:) sampai port kat Penang terus check in & terus naik cruise, tak sempat dah nak lunch kat Penang..makan atas cruise je jawapannya..hihi..before naik kapal, staff cruise akan amek pasport korang & diganti dengan access card..access card ni macam credit card lah atas kapal..apa2 nak shopping ke beli barang ke swap je tapi nak swap pun kena tau jugak, mana tau terlebih swap nanti kang bil kemain banyak plak..hihi..segala pembelian atas kapal dalam Ringgit Malaysia, kalau tak cukup RM don’t worry still boleh guna duit lain, atas cruise tu ada currency exchange..korang guna Thai Baht, Rupiah, Rupee pun still boleh..:)

Pengalaman baru merasa naik kapal mahal..:)
JPCrew..:)
:)
Happy kids onboard..hahaha
replika..
Welcome on board..:)
Lunch + Minum Petang..lapa hoiii..:)
briefing..
Gala dinner..
Star Cruise Replica..

Sunset time..:)
ai ai captain..:)
Last pic of the day..:)

gitulah gamaknya hari pertama kami atas kapal, banyak fasilities tapi malas nak amek tahu..bhahaha..2nd day will be in Phuket..:)















Wednesday, December 17, 2014

Backpackers ke Singapore ~ Day 1 (Part 2)

Assalamualaikum..

malas nak sambung part 2 tapi gagah jugak update..:) 1st day sampai Singapore terus pergi letak beg kat hotel..kiteorang duduk kat Chic Capsule Otel kat area Mosque Street, Chinatown..puas hatilah kalau by backpackers, kat sebaris tu ade 2 atau 3 hotel rasanye..cuma dah name pun Chinatown, sekeliling confirm kedai non halal je banyak..:) Chic Otel ni betul2 belakang exit MRT Chinatown, serius sangat senang nak carik..keluar dari MRT Chinatown EXIT A, naik escalator belok kiri, straight korang nampak jalan besar then ke kanan..straight lagi sampai junction, kat junction tu korang boleh nampak signboard Mosque St, amek/belok kanan, jalan depan sikit je dah sampai.. boleh cek kat SINI.
 1st time cari hotel guna jalan jauh..ni exit dari MRT Chinatown..sepanjang jalan nih memang banyak jual keychain & fridge magnet..tempat shopping lag senang kata, hehe..sebenarnya ade jalan yang lagi dekat dari nih...^_^
Mosque St. (siang)
salah jalan pun syok jugak, boleh cuci mata tengok macam-macam..:)

dah sampai hostel & letak beg, tengok toilet semua settle terus ke USS, naik MRT lagi..:) untuk pergi USS dari Chinatown (North East Line) turun kat Harbour Front (North East Line) amek exit Vivo City & proceed ke Level 3 untuk naik Sentosa Express plak..yeahhh, dah sampai USS..:)
tiket MRT..
tiket Cable Car (Sentosa Island)..^_^
yehettt..finally, dah sampai..:)
don’t know who he is tapi dah terselit malas nak crop..hahaha
 Far Far Away..:)
 yehet..:)
recharge dulu sebelum sambung mengexplore USS..:)
fefeeling kat New York..:)


Mummyyyyy....serius, scary naik roller coaster mummy ni..kalau hati tikus memang terbaik lah naik..nak release tension pun boleh naik..memang tak lah nak naik lagi..huhu
the haters thing ever,tengok je pun dah scary..nasib baik tutup..hahaha
Light..Camera..Action..lame giler nak tunggu so skip saje..:)
 kat KL pun ada tapi nak jugak masuk..hihi
sempat singgah beli luggage tag..hihih

petang dah kuar dari USS, banyak tempat tutup..kedai makan pun banyak tutup..:) balik sampai hotel, rest sekejap petang keluar shopping kat area Chinatown plak..tak pergi jauh pun sebab dah penat..shopping pun ala kadar je, lepas tu terus balik hotel balik..:)
Night life..:)

 Note : Day 2 will be update soon..excited nak jalan lagi sebelum balik KL..:)









Tuesday, December 16, 2014

Backpackers ke Singapore ~ Day 1 (Part 1)

Assalamualaikum…

Sebelum terlupa, sebelum maklumat printed semua2 luput ink better merajinkan diri hapdate blog..hihi…nak cerita 1st time pengalaman backpackers, quite interesting jugak..pergi pun 2h1m je..:-)

sempena cuti Malaysia 16 Sept 2014 haritu, amek kesempatan cuti panjang..biler lagi nak amek cuti time bos g oversea kan..:) trip ke Singapore backpackers je so sume bende bajet, 2 minggu sebelum trip dah settle tiket, hostel & duit shopping sume..tiket KTM dari KL SENTRAL ke WOODLANDS RM34, balik tu naik train dari JB SENTRAL ke KL SENTRAL RM33, kiteorang amek train malam so sampai Singapore pagi..boleh jimat duit hotel..hihi..tiket train awal-awal dah booking thru online je..

e-ticket..
sampai JB SENTRAL kena turun dulu cop pasport tapi kat Malaysia guna scan je, malas nak beratur tempat cop..dah settle pasport, kena turun g platform balik & naik train yang same sampai Woodlands plak..sampai imigresen Woodlands kena isi white card, cop pasport & settle sume bende..yepieee, dah sampai Singapore..

dari KTM Woodlands kami amek bus ke MRT Kranji, tambang bus dalam 1.30 sgd je..bende utama sebelum berjimba, kena letak beg kat hotel dulu, nak ke Chinatown kena amek train dari MRT Kranji (North South Line) kena tukar train kat Dhoby Ghaut (North East Line) & turun kat station MRT Chinatown then amek EXIT A & cari Mosque Street..padahal ade je jalan shortcut tapi tak tau jalan jadilah ikut jalan jauh..hihih..cehh..sampai je hostel, letak beg terus amek train pergi USS plak..tujuan utama nih..hihi..untuk pergi USS dari Chinatown (North East Line) turun kat Harbour Front (North East Line) amek exit Vivo City & proceed ke Level 3 untuk naik Sentosa Express plak..yeahhh, dah sampai USS..:)

Tiket untuk MRT, 1 tiket boleh guna untuk 6 kali trip..^_^
 Tiket Sentosa Express..
excited naik cable car...hihih..day 1 ni miera bahagi dua part sebabnye dalam USS tu banyak sangat gambar..heeee ^_^ saje nak buat entry banyak-banyak..hihih



Note :- KLIK HERE untuk Day 1 (Part 2)...TQ ^_^

Chiang Mai ~ Last Day

Assalamualaikum...

yeahhh, finally last day in Chiang Mai..rindu Key Ell..hihi :)

last breakfast in Chiang Mai..:)

Shooting..
Bye Chiang Mai..good memory i had in here..:)
Last stop..




ohoohoiii..:)
Love to see this..cantik..:)
last meal on board..:)

*akhirnya, the end..habis dah cerita ke Chiang Mai, next company trip kemana lah agaknye ye..hihi..it’s a great experienced & 1st experienced I had..1st time ada pasport, 1st time naik flight, 1st time merasa pergi tempat orang..:-)