♥Mr. Nuffnang♥

Wednesday, August 10, 2011

3 Item Dalam Sehari..

Assalamualaikum..

tiga item dalam sehari..apekah.?hehe..maknenya beli tiga barang dalam sehari..huishh, boros ke tak tu..?tiga barang tu ialah : .........

first item ~ actually order hari ahad last week, hari isnin baru orang tu pos..kebiasaannya hari selasa dah sampai dah, tunggu hari selasa tak sampai-sampai..rupanya hari ni baru sampai, takpelah lambat ke cepat ke janji dapat..^_*

 2nd item ~ fuhh, finally ku dapat juga beli buku ni..^_* tak boroskan tak boroskan..hehe..pergi Tesco,  pencarian yang asal lain mulanya tapi mak buyung ajak cari buku untuk anak dia..so grab lah peluang yang ada cari buku ni sekali..entry Yang Lepas pun ade tulis pasal buku ni, tapi baru baca sikit..pembacaan terganggu gugat plak..takpe takpe nanti nanti sambung baca..^_*

3rd item ~ haaa, inilah pencarian harta karun yang asal..ngeee..miera beli semata-mata nak pergi berbuka puasa dengan staff kat opis, takkan nak pakai selipar jepun je kot..heee, itu yang serasi dengan kaki..nak pergi jalan pun takde sandal, wedges macam agak susah plak nak jalan sekarang ni..so tadi carik yang flat je..

Nota tangan ~ Alhamdulillah, bulan-bulan puasa ni nafsu shopping pun berkurang..so duit pun selamatttttt..!tunggu one week nak raya nanti baru kite shopping sakan..wehiiii, yabedabeduuuu..^_*

Sunday, August 7, 2011

Kisah Hati - Alyah

Assalamualaikum..


Alyah - Kisah Hati

Hatiku hatimu
Menjadi satu cinta
Ku rasa hadirmu
Menyempurnakan aku


Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Chorus
Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini

Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya

Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Ulang Chorus
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu

Ulang Chorus
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya


Nota tangan ~ tetibe terSuka kat lagu ni..^_*


Saturday, July 30, 2011

KFC O.R Quarter Chicken..

Assalamualaikum..
       gaji kali ni dapat je terus belanja mak cik makan KFC..ingatkan nak pergi MCD tapiiiii asyik-asyik MCD..bosan..sekali sekala dua kali dua kala, makan KFC plak nak nak ada promotion baru kan..terus je order yang baru tanpa ragu-ragu..^_* KFC O.R Quarter Chicken..hehe



       tengok sedap je kan..memang sedaplah tapi balck pepper sauce tu jelah, ayam dia biasa je rasa masin plak tu..haishh, rasa macam rugi plak order O.R ni..baik amik Snack Plate je, tontu lak arah eyh..hehe..

Sunday, July 17, 2011

Buku Baru ~ Kerana Mu Aku Berubah..

Assalamualaikum..
       as usual hari Jumaat hari yang paling best sebab lelaki sekalian alam pergi sembahyang jumaat dan mak cik-mak cik amik kesempatan diatas kesempitan hidup untuk berSHOPING sakan..tempat biasa yang Miera biasa pergi dengan Auntie Mas and Auntie Wand, tak lain tak bukan Jusco lah tak pun Tesco..but hari ni Jusco lah..kenapa with Auntie sebab diaorang ni semua mak -mak budak..sorang mak budak sorang mak buyung..hahaha, larikkkk..!
      kebiasaan mak cik-mak cik pergi Jusco mesti nak shoping, haaa shoping sangatlah kek dalam ni..^_* shoping tetttt..^_^ after shoping Auntie Wand a.k.a mak buyung, ajak pergi MPH bookstore..haaa, kau hado.?huhu, tak pernah kot sebelum ni hari jumaat masuk MPH..=p mak buyung nak cari colouring book untuk anak dia..miera tak mengekor pun tapi nilah masanya nak cari pasal kat MPH buku baru untuk di beli..just survey je dulu, duitnya belum ada lagi..buku yang miera cari karya Ruhana Zaki tajuk dia Kerana-Mu Aku Berubah..sebelum ni pun miera dah pernah beli buku cikgu ni juga..^_^ tak caya tengok kat SINI.. meh, miera share sikit sinopsis dari buku ni..^_^


Sinopsis : 


Saat kugapai kasih-Mu
Barulah kutahu dalam diri ini
Ada sejuta keindahan yang belum kukenali
Andai lama dahulu kukenal diriku
Tidaklah aku tersasar dari jalan-MU
Dan kini... dalam sujud aku menyerah
Taubatku hanya untuk-MU, ya ALLAH

Kerana-Mu Aku Berubah mengajak  kita mencintai ILAHI dan Islam, satu-satunya agama dan cara hidup yang diredhai. ALLAH S.W.T sudah ada janjinya. Yakinlah ... DIA sentiasa menyediakan jalan pulang. Seluas lautan, setinggi langit dan segunung dosa sekalipun, setiap kekhilafan masih boleh dibasuh. Disucikan dengan keinsafan dan taubat yang bersungguh-sungguh.



Saturday, July 16, 2011

Farah Anuar Dan Johan Selamat Diijab Kabulkan..

Assalamualaikum..
       hari ni buka-buka blog je ada nampak satu cerita kat ohbulan! pasal Farah Anuar atau yang orang kenal sebagai Farah brip brip..hehe..Miera pun baru tau hari ni..^_* meh layan sikit gambar Farah..

cantikkan Farah punya kad kawin..^_^

Majlis Berinai..



 cantik Farah pakai tudung..^_^ sweet..

Nota tangan ~ nak tengok banyak lagi klik OHBULAN!

Credit to Ohbulan!

Saturday, July 2, 2011

Mix Entry

Assalamualaikum..
       dua tiga hari ni macam-macam hal yang jadi..semalam dapat berita ayah kawan Miera (Su Lily) meninggal petang semalam..arwah pak cik tu kawan baik arwah ayah Miera juga..kiteorang memang rapat sampai sekarang..T_T lepas Zuhur hari ni baru selesai upacara pengkebumian..selesai satu hal..
       esok plak ada kenduri rumah pak cik saudara, kang kalau tak pergi tak kenal saudara plak nanti..manalah tau admire admire rupanya terEdmire ke saudara sendiri..tak ke naya tu..huhu..
        hari ni dapat belajar benda baru..eyh, chup chup..bukan hari ni semalamlah..dok asyik bercerita pasal Imam Muda terbaca plak kat Facebook Heliza Helmi dia ada share something yang selalu kita guna pakai dalam keadaan seharian kita..macam ni....

Salam,instead of saying:
~ "Hello" ,let's say "Assalamualaikum",
~ "Thanks-JazakAllah Khairan",
~ " Tc Bye- "Fee Aman Allah",
~ " Ok-InsyaAllah", 
~ "I am fine-Alhamdulillah",
~ "Great-MasyaAllah",
~ "Wow-SubhanAllah".. :)

p/s Heliza ~ we try to practise all this words.. practise become habit..




Nota tangan ~ takziah untuk seluruh kaum keluarga Su Lily and harap korang pun dapat sedekahkan Al-Fatihah juga untuk arwah..



Wednesday, June 29, 2011

Lagu OST Chuck ~ Terrified (Katherine McPhee & Zachary Levi)

Assalamualaikum..
       bosan juga cuti ni, tak tau nak buat apa..berBlogwalking jelah..BW kat blog Anna Boleyn sat tadi jumpa lagu yang Miera dah lama nak cari tapi tak tau tajuk dia..jumpa kat blog Anna, lagu tema Anna kot..^_^ dah lama tak layan cerita Chuck..asyik lupa waktu tayangan je..huhu..



Terrified by Katherine McPhee & Zachary Levi (Chuck)



You by the light
Is the greatest find
In a world full wrong you're the thing that's right
Finally made it through the lonely to the other side

You said it again my heart's in motion
Every word feels like a shooting star
I'm at the edge of my emotions
Watching the shadows burning in the dark,
And I'm in love and I'm terrified.
For the first time in the last time
In my only life.


This could be good
It's already better than last
And love is worse than knowing
You're holding back
I could be all that you needed
If you let me try


You said it again my hearts in motion
Every word feels like a shooting start
I'm at the edge of my emotions
Watching the shadows burning in the dark
And I'm in love and I'm terrified
For the first time in the last time
in my only

I only said it cause i mean it
I only mean cause it's true
So don't you doubt what i've been dreaming
Cause it fills me up and holds me close
Whenever i'm without you

You said it again my hearts in motion
Every word feels like a shooting star
Watching the shadows burning in the dark
And I'm in love and I'm terrified
For the first time in
the last time
In my only life

Sunday, June 19, 2011

Selamat Hari Bapa..

Assalamualaikum...
        hari ni eyh Hari Bapa.?so Selamat Hari Bapa untuk lelaki yang sudah bergelar bapa and yang bakal menjadi bapa..rasa macam jeles sangat-sangat tengok korang wish Father's Day, hangout dengan dia..beruntung sangat sebab korang masih ada bapa..masuk bulan 8 ni dah tiga tahun arwah ayah takde dengan Miera..seriusly memang banyak kenangan, banyak benda yang Miera nak kongsi tapi tak tercapai hajat tu kan..
        seharusnya anda patut bersyukur masih ada bapa and masih boleh sambut Hari Bapa dengan bapa korang..no matter what, no matter where i am, doa je yang boleh kita bagi untuk semua bapa yang dah kembali ke Rahmatullah..dah dah, takmo tulis panjang-panjang..nanti mata masuk habuk..(T_T)


Nota tangan ~ dengar khabar bapa kepada Opie Zami iaitu Zami Ismail ataupun yang lebih orang kenal dengan Pak Uda kembali ke Rahmatullah pagi tadi akibat komplikasi jantung rasanya...ala, yang berlakon dalam Pi Mai Pi Mai Tang Tu, Zombie Kampung Pisang and yang terbaru Hantu Kak Limah Balik Rumah tu lah...hari tu ada juga tengok kat Astro Oasis cerita Tanah Kubur...apa-apa pun Al-Fatihah untuk arwah Miera and korang yang kehilangan bapa juga..Al-Fatihah...

Saturday, June 18, 2011

Tilu - Jangan Jangan Cuba..!

Assalamualaikum..
       hari ni dengar kat Suria fm lagu baru, terus buka website Suria..rupa-rupanya lagu baru Tilu..ala, yang vokalis dia sama macam nama kite tu tapi jeles dia comel dari kite..=p nih nak share videonya denga lirik sekali..^_^ lagu-lagu Tilu yang Miera pernah dengar sebelum ni memang best..yang Miera suka dengar Diam-Daim dengan Jantung Hati..memang layannnn...nak download klik SINI...


Waktu itu kau kucup
Pipi kanan kiri ku
Berdebar-debar detak jantung ku
dag dig dug
Bergetar seluruh tubuh ku
Hati ku tak tentu
dag dig dug dag dig dug

Waktu itu kau kucup
Pipi kanan kiri ku
Berdebar-debar detak jantung ku
dag dig dug dag dig dug

Memerah pipi ku jadinya ku malu
dag dig dug dag dig dug

Dan kau bisik kata cinta
Hati ku berbunga bunga
Dan jangan kau cuba-cuba
Untuk lebih merayu ku

Jangan jangan cuba kau rayu
Jangan jangan cuba kau ganggu
Jangan jangan cuba lukai aku
Hanya sekadar nafsu

Jangan jangan cuba kau paksa
Jangan jangan cuba kau siksa
Jangan jangan cuba kau cinta aku
Hanya sekadar nafsu

Jangan jangan jangan jangan
Waktu itu kau kucup
Pipi kanan kiri ku
Berdebar-debar detak jantung ku
dag dig dug dag dig dug
Memerah pipi ku jadinya ku malu
dag dig dug dag dig dug

Dan kau bisik kata cinta
Hati ku berbunga bunga
Dan jangan kau cuba-cuba
Untuk lebih merayu ku

Jangan jangan cuba kau rayu
Jangan jangan cuba kau ganggu
Jangan jangan cuba lukai aku
Hanya sekadar nafsu

Jangan jangan cuba kau paksa
Jangan jangan cuba kau siksa
Jangan jangan cuba kau cinta aku
Hanya sekadar nafsu

Jangan jangan cuba kau rayu
Jangan jangan cuba kau ganggu
Jangan jangan cuba lukai aku
Hanya sekadar nafsu

Jangan jangan cuba kau paksa ( jangan )
Jangan jangan cuba kau siksa ( jangan )
Jangan jangan cuba kau cinta aku ( jangan )
Hanya kerna hawa nafsu

Nota tangan ~ meh lar layan..^_^ 


Friday, June 17, 2011

Myvi Barulah..!

Assalamualaikumm...

      hari ni pelancaran Myvi baru..agak berkenan juga tengok kat dalam berita tadi..huhu..agak-agak bilalah boleh pakai Myvi plak ni..hahaha hadoiiii..lesen kereta pun tak tercapai hajat lagi nak amik..


Nota tangan ~ malas nak review banyak-banyak pasal luar dalam Myvi baru ni..^_^ tengok gambar pun dah cukup..^_^ agak-agak ada tak wane pinky pinky..hehe



Monday, June 6, 2011

Slot Cerekarama ~ Jemaah Kolestrol

Assalamualaikumm..
 
        sabtu lepas layan Cerekarama kat TV3..
Barisan pelakon Jemaah Kolestrol :
~ Ungku Aziz sbg Ustaz Mizan
~ Delimawati sbg mak Ustaz Mizan
~ Neelofa sbg Dr.Najiha
~ Fathil Dhani sbg Ustaz Shuaib
~ Along Eyzendy sbg Bujal

       Kisah Mengenai pertentangan pendapat antara golongan tua dan muda...Ustaz Mizan pulang ke tanah air setelah tamat belajar dalam bidang syariah di sebuah universiti di Jordan. Walaupun berkelulusan dalam bidang agama tapi dia amat mahir dalam komputer dan telah menggunakan blognya sebagai medium untuk berdakwah malah dia dapat banyak jemputan untuk berceramah.
Oleh kerana masih bujang, ustaz Mizan tinggal bersama dengan ibunya. Konflik timbul apabila seorang demi seorang setiausaha di surau tempat mereka meninggal akibat serangan jantung. Kematian yang berturut-turut ini menjadikan penduduk kampung kecoh apabila ramai yang mula membuat pelbagai spekulasi. Ada yang mengatakan kononnya kematian mereka itu berpunca dari perigi tua berdekatan surau itu dan di perigi itu berlakunya tempat pemancungan AJK masjid dan kepalanya dibuang di dalam perigi itu..disebabkan percanggahan pendapat antara Ustaz Shuaib dengan Ustaz Mizan berlakunya konflik antara mereka...



Nota tangan ~ first time tengok Lofa berlakon and pakai tudung lagi..sweet sangat..sebelum ni macam tak minat tengok dia sejak-sejak gosip dengan Shah Jaszle tu..lepas je tengok dia dalam drama ni, terus minat..gosip-gosip tu lantak pi lah..hahaha..^_^
 

Sunday, May 29, 2011

Melodi ~ Siapakah.?

Assalamualaikumm..
       hujung Minggu ahad confirm duduk depan TV tunggu Melodi, tu pun kalau tak keluar lar..ngeeee..."Artis Jadi Punca Putus Tunang.." siapakah agak-agaknya ye..?ciri-ciri yang dinyatakan artis lelaki yang boleh dikatakan ustaz walaupun bukan ustaz, dah bertunang..nak tau kena tunggu lar Skuad Zuan Melodi pergi terjah artis lelaki tu untuk kenyataan balas..^_^

Nota tangan ~ tak baik jadi orang ketiga and punca orang lain putus tunang tapi we can't point our finger to one side je kan..kena tunggu kenyataan balas then baru judge siapa betul siapa salah..tapi all things happen ada hikmah kan..^_^

Saturday, May 28, 2011

Bosan bosan Layan Cikgu Shida..^_^

Assalamualaikum..
       siapa yang dengar Hotfm, mesti pernah tau pasal Wak AG vs Cikgu Shida..^_^ heboh hari tu yang masa demam Wak AG tu..Wak AG nak beat CS, memang tak lar kan..CS dah banyak vid yang dia buat berbanding Wak AG yang baru nak terjun ke dalam bidang ni..cewaahhh..huhu..meh meh layan Cikgu Shida jom..

first time tengok vid ni dulu Miera cakap.."bukan ni kot..cer tengok tangan dia, muka dia lain je.." dah tengok kat Hot.fm, memang sah-sah Cikgu Shida..memang sempoi gilalah Cikgu ni..tak caya?meh nak kongsi lagi..^_^
ni vid yang Wak AG beat dengan Cikgu Shida...
Wak AG tak berapa sangat..^_^
ni masa Cikgu Shida datang konti Hot.fm..Miera pun dapat tengok sekejap je kat 8TV, tergesa-gesa nak pergi kerja dah..so dengar dalam radio jelah, then tengok dieorang post kat Facebook..^_^


Thursday, May 26, 2011

New Age Coming..^_^

Assalamualaikumm..
        Alhamdulillah, hari ni genap 23 tahun..syukur sangat sebab Allah masih beri peluang untuk bernafas atas bumi ni dan seharusnya Miera kena lebih bersyukur dengan apa yang ada setakat 23 tahun ni..even kadang-kadang ada juga terdetik kat hati rasa tak bersyukur tapi Alhamdulillah mak always be there by myside..Alhamdulillah, syukur sangat-sangat..rasa macam tak mampu nak kehilangan lagi dah..
        thanks a billion word to my mother and my late father for give me birth and bringing me up untill this day..adakala sering sangat terlancang kata, terlepas bicara tapi both of them always be my dunia akhirat..lurving them dunia akhirat...hehehe..dah macam, bagi syarahan plak..haha, perah santan betul..=p
        tak kira apa yang datang and apa yang pergi, mak always be with me..hari ni first time Miera mesej kat mak ucap terima kasih for bringing me up..selama ni tak pernah lagi melainkan Hari Raya..T_T


        kengkawan kat Facebook pun ada yang wish juga, really appreciate them..macam-macam wish dari dieorang especially kengkawan terdekat..hahaha, belasah korang kang tau lar..^_^ and harapnya my wish gonna be reality, only God knows everything..rasanya i'm gonna give up..^_^ from the top to bottom..huhu
 ala, belanje Mamak je..hahaha..
see, macam-macam wish..sorang suruh demok, sorang lagi suruh carik bf..hahaha..bff bolehlah..apakah..?ingat macam pilih ikan borong kat pasar malam ke..weheee...
 always hoping that my wishes come true..^_-
tengok Faiz sampai dua kali sent..tertekan sudah..^_^
 K.Sarb be the first person yang wish kat Fb..^_^ Shamira plak tak caya sungguh dah Miera dah solo..haha, pokok dek kau lah nak cayo kato den ko tak...dah berbuih mulut den mengobar an kek kau..huhu ^_^

Nota tangan ~ agak-agak ada tak readers dari Felda Sungai Kelamah erk kat blog ni..nak jumpe die, dah naik give up dah...T_T


Friday, May 20, 2011

Cinta Melody..

Assalamualaikumm...
       dah berminggu-minggu nak tulis entry pasal cerita ni tapi asyik letak dalam draft je..wihiiii...lepas dari cerita Kejora dan Bintang bulan lepas, diganti pulak dengan cerita Cinta Melody..yang bestnya lagu tema untuk Cinta Melody ni lagu Aishiteru dari Zivilia...lagu yang Miera selalu dengar, ada entry juga kat SINI..


Pelakon Cinta Melody ~
Chelsea Olivia sebagai Melody
Randy Pangalila sebagai Elang
Poppy Bunga sebagai Jelita
Fendy Chow sebagai Raffi
Fanny Ghassani sebagai Sonia
Ryana Dea sebagai Ajeng
Aditya Firmansyah sebagai Delon
Zidni Adam sebagai Agung
Febby Febiola sebagai Hanny
Febby Lawrence sebagai Anggika
Amara sebagai Nisa
Krisna Murti Wibowo sebagai Bharata/Fajar
Ferry Salim sebagai Fajri
Marini sebagai Fatima
Yoppie Beda sebagai Indarto
Afifa Syahira
Derry Drajat


Sinopsis ~

Melody adalah gadis yang cantik dan cerdas. Dia bekerja sebagai supervisor di sebuah perusahaan mie instant/makanan ringan. Melody tinggal bersama nenek (Fatima), ibu (Nissa), tante (Hanny), dan dua sepupu (Agung dan Jelita). Hanny dan Nissa adalah dua menantu Fatima yang tinggal bersama, setelah anak-anak Fatima (Fajri dan Fajar) meninggal secara bersamaan karena kecelakaan. Saat kecelakaan itu, hanya mayat Fajri yang ditemukan sementara mayat Fajar tidak. Hal ini menyebabkan Nissa berkeras kalau suaminya masih hidup. Nissa selalu marah kalau Fatima ingin membuatkan makam untuk Fajar. Nissa marah dengan dalih bahwa tidak masuk akal membuat makam tanpa ada jasad. Sementara itu Hanny sangat membenci Nissa karena ia merasa bahwa suaminya meninggal karena kelalaian Fajar membawa mobil. Hanny menganggap Nissa adalah janda pembunuh.
Suatu hari, Melody bertemu dengan Elang dan tidak sengaja menabraknya. Terjadilah pertengkaran di antara mereka. Elang sebenarnya anak pemilik perusahaan tempat Melody bekerja. Elang dididik orang tuanya (Anggika dan Bharata) untuk bisa mengatur perusahaan mereka, tetapi harus dari level bawah dulu. Dan Bharata menempatkan Elang sebagai asisten Melody. Betapa terkejutnya mereka berdua ketika menyadari mereka harus bekerja bersama. Pertengkaran dan perdebatan pun akhirnya selalu mewarnai pekerjaan mereka.
Saat tak sengaja bertemu dengan Bharata, Melody terpana karena wajah Bharata mirip sekali dengan Fajar, ayahnya, tapi Melody berusaha menepis semua itu. Padahal Bharata sebenarnya adalah Fajar, yang mengalami amnesia setelah ditolong Anggika dari kecelakaan bertahun-tahun yang lalu. Rahasia yang disimpan ini terusik saat tiba-tiba Bharata mempersoalkan tentang masa lalunya. Anggika cemas, apalagi saat dia selidiki, semua ucapan Bharata keluar setelah dia kenal dengan Melody. Anggika mencari tahu tentang Melody dan keluarganya. Anggika syok karena Melody adalah anak suaminya. Ia berusaha keras menjauhkan Bharata dari Melody. Bahkan saat Elang makin dekat dengan Melody, Anggika makin keras dan menjodohkan Elang dengan Ajeng. Ajeng yang memang mencintai Elang dan membenci Melody senang atas keputusan Anggika, tapi tidak dengan Elang.
Ancaman demi ancaman keluar dari Anggika agar Elang menjauhi Melody karena kalau tidak, Melody akan sengsara. Elang khawatir sehingga dia pun perlahan menjauhi Melody tapi tidak juga mendekati Ajeng. Elang malah tidak sengaja bertemu dengan Jelita, sepupu Melody. Jelita sendiri jadi menyukai Elang dan ia sering mencari kesempatan untuk jalan berdua.
Bagaimana kisah selanjutnya? Akankah cinta Melody pada Elang akan berakhir bahagia? Akankah Melody tahu kalau Bharata adalah ayah kandungnya? Saksikan semuanya dalam Cinta Melody!

Nota tangan ~ nak tengok Maharaja Lawak lagi lepas ni..hihihi...

Wednesday, May 11, 2011

Tragedi 10 Buah Kenderaan..

Assalamualaikumm..
      sekarang ni selak paper tiap-tiap hari akan ada berita mati lemas lar, kemalangan maut lar, kes tikam-tikam..semalam plak dapat tau ada accident kat Jalan Mahsan-Bahau tapi tak dapat full story..Ya Allah, tempat selalu Miera lalu kalau nak balik rumah sewa masa study dulu..hari ni baca paper full page pasal accident tu..Ya Allah, tak sangka sangat-sangat kat situ akan berlaku accident..kalau nak diikutkan kat situ memang persimpangan bahaya walaupun ada trafic light, dengan tempat laluan kereta api lagi..memang bahaya sangat, kalau siapa-siapa yang duduk atau lalu kat situ memang akan tahu lar..
      tak sangka salah seorang korban dalam kemalangan tu budak junior Kolej Komuniti lepas setahun Miera habis study..sayang sangat, arwah tak sempat nak habiskan final year..dah ajal arwah..sedih sangat, walaupun Miera tak kenal arwah tapi simpati tu tetap ada..nak-nak Miera pun bekas student KK Jempol..sejak baca paper pagi tadi, Miera fikir dah macam tradisi plak tiap-tiap tahun akan ada salah seorang student accident dan meninggal..dulu Tariq, accident teruk juga sampai patah kaki tapi boleh diselamatkan lagi..Alhamdulillah..lepas tu tengok kat Friendster plak ada abang Senior Miera accident patah kaki teruk juga..lepas pada batch Miera dua orang accident meninggal tapi kat area kawasan tempat asal arwah..dah lama tak dengar, now dengar lagi..Ya Allah, sedih sangat..bila difikirkan balik, Tuhan dah tetapkan ajal seseorang tu..kita yang hidup ni kena bersyukur kita masih bernafas walupun kita sering lalai and kita pun tak tahu cara kita meninggal nanti macam mana plak..
      apa-apa pun Al-Fatihah untuk arwah dan takziah untuk keluarga korban nahas 10 buah kenderaan tu..Al-Fatihah..nak maklumat lanjut korang boleh klik kat SINI...


Nota tangan ~ adik bongsu mangsa lemas kat Ulu Bendul minggu lepas masih tak jumpa lagi..Miera lalu UB masa balik kampung hari tu pun dieorang masih giat dalam usaha mencari..Ya Allah, harapnya cepatlah dapat jumpa..

Thursday, May 5, 2011

Mp3 Doaku Untukmu Sayang..


kau mau apa, pasti kan ku beri
kau minta apa, akan aku turuti
walau harus aku terlelah dan letih
ini demi kamu sayang

aku tak akan berhenti
menemani dan menyayangimu
hingga matahari tak terbit lagi
bahkan bila aku mati
ku kan berdoa pada ilahi
tuk satukan kami disurga nanti


taukah kamu apa yang ku pinta
disetip doa sepanjang hariku
tuhan tolong aku tolong jaga dia
tuhan aku sayang dia

aku tak akan berhenti
menemani dan menyayangimu
hingga matahari tak terbit lagi
bahkan bila aku mati
ku kan berdoa pada ilahi
tuk satukan kami disurga nanti

(tuhan tolong aku juga jaga dia, tuhan aku pun sayang dia)

aku tak akan berhenti
menemani dan menyayangimu
hingga matahari tak terbit lagi
bahkan bila aku mati
ku kan berdoa pada ilahi
tuk satukan kami disurga nanti 

walaupun lagu ni macam lemau-lemau tapi lirik dia sangat memberi makna...

Mantan Band - Hormati Kekasihmu.mp3
lagu ni pun best juga..^_^

       sebaik-baik orang pun tak boleh nak hargai, memang tak pandai nak nilai..susah nak cari orang macam tu, at least boleh jadi imam or bimbing kita..hurm, cari macam Cik Zul pun bagus juga..even dia principal/bos sekalipun, dia tetap jaga solat tapi susah nak dapat..only God knows everything, dah tak kisahlah orang nak fikir apa dah..lantak..

Monday, April 25, 2011

Sabar Itu Istana Iman..

Assalamualaikumm...
         Tak suka baca boleh pangkah saja, tak salah rasanya kalau nak tulis entry yang mengingatkan diri sendirikan..tapi kenapa ada orang yang gelak bila Miera tulis entry-entry macam ni..?hoi, blog aku suka hati aku lar nak tulis apa pun..tak suka kau boleh pangkah tanda merah tu..bwerkk..okay-okay, pedulikan suara-suara halus tu..lantak kau lar..
        Sabar dalam konteks Islam adalah salah satu dari sifat mahmudah yang perlu dan mesti wujud dalam diri setiap umat manusia Nabi Muhammad SAW, ini kerana sifat sabar ini adalah perkara asas dalam akhlak Agama Islam, bahkan ia juga ibu kepada segala akhlak di dunia. kalau nak ditengok dari kehidupan seharian kita dari pagi sampai ke tutup mata nak tidur malam, mesti ada perkara yang memerlukan kita bersabar betul tak? kata pujangga, Sabar itu istana iman yang mana bila kita ditimpa bencana kita tidak akan mengeluh. ada hikmahnya setipa dugaan dan cabaran tu. sabar dalam ketaatan dibahagikan kepada tiga fasa : 

  • Fasa pertama ~ sabar sebelum beramal meliputi niat dan keikhlasan melakukan amal ibadat.
  • Fasa kedua ~ sabar ketika beramal, iaitu selalu mengingati Allah SWT dan bersungguh-sungguh melakukannya.
  • Fasa ketiga ~ sabar selepas beramal dengan menahan diri daripada sifat-sifat mazmumah seperti riak, ujub dan penyakit-penyakit hati. 
           kalau nak sebut senang je..sabar sabar dan sabar lagi tapi nak buat tu susah. kita sendiri yang dalam situasi tu je yang tau and dapat nilai sejauh mana tahap kesabaran kita. sebab tu adanya kata pepatah, berat lagi mata memandang, berat lagi bahu yang memikul beban. dua perkara yang patut kita pegang masa dan ketika menghadapi musibah, ialah :
  • kita kena redha dengan musibah yang datang
  • yakin setiap musibah ada hikmahnya sebab Allah SWT tak menjadikan sesuatu tu sia-sia..
          sebelum ni Miera cuma tau ucapan 'inna lillaahi wa innaa ilaihi raji'un' kita sebut masa orang meninggal je tapi sebenarnya boleh baca juga masa kita ditimpa musibah, musibah kecil atau besar. 

Kita minta kepada Tuhan setangkai bunga segar
DIA beri kaktus yang berduri
kita minta kupu-kupu
diberi ulat berbulu
kita sedih dah kecewa
namun kemudian...
kaktus itu berbunga indah sekali
dan ulat itu pun menjadi kupu-kupu
yang sangat cantik.
Itulah jalan TUHAN
indah pada masanya
TUHAN tidak memberi apa yang kita harapkan
tapi DIA memberi apa yang kita perlukan
kadang-kadang kita sedih, kecewa dan terluka
tapi jauh diatas segala-galanya
DIA sedang mengatur yang terbaik dalam 
kehidupan kita.


Friday, April 22, 2011

Layan Lagu


It's Auburn 
And J.R. 

'Cause I'm all about him, him, him, him, him 
And he's all about me, me, me, me, me 
And we don't give a dang, dang, dang, dang, dang 
About nobody-e-e-e 

Well, had him shooting for me like a ball team 
Every guy was a knock out, Don King 
But not none of 'em had smarts, that's my thing 
It's not enough to have balls, Spalding, ha 
One day by Starbucks 
I bumped into a guy rocking black Chucks 
He said "Excuse me beautiful," I said, "Aww, shucks" 
And then he asked, "Well, ay, wanna grab lunch?" 

Never ever ever met a guy so fly 
Got me hooked like apple pie, I 
Think I'm falling and I don't know why 
But I won't fight these butterflies 

'Cause I'm all about him, him, him, him, him 
And he's all about me, me, me, me, me 
And we don't give a dang, dang, dang, dang, dang 
About nobody-e-e-e 

And I swear what we have is just super cool 
The way he's always in my head like a Bluetooth 
I got a text from him, he said come through 
Told me that he wants to kick it, Kung Fu 
Don't do nothing much at all 
Just we and his boys watching football 
He asked for a kiss (Muah) So I gave him two 
He said, "Well, thankyou, baby," I said, "You're welcome, boo" 

Never ever ever met a guy so fly 
Got me hooked like apple pie, I 
Think I'm falling and I don't know why 

But I won't fight these butterflies 

'Cause I'm all about him, him, him, him, him 
And he's all about me, me, me, me, me 
And we don't give a dang, dang, dang, dang, dang 
About nobody-e-e-e 

No, I don't need no fancy cars 
And I don't need no diamond rings 
My baby is all I need and more 
'Cause I don't need those extra things 

It's not about you (Oh-oh-oh-oh) (It's not about you) 
It's not about them (Oh-oh-oh-oh) (It's not about them) 
It's all about me (Oh-oh-oh-oh) (It's all about me) 
And it's all about him (Oh-oh-oh-oh) (It's all about him) 

Yeah, yeah, yeah, yeah 
Yeah, yeah, yeah, yeah 
Yeah, yeah, yeah, yeah 
Said it's all about him, yeah 

'Cause I'm all about him, him, him, him, him 
And he's all about me, me, me, me, me 
And we don't give a dang, dang, dang, dang, dang 
About nobody-e-e-e 

(Oh-oh-oh-oh) 'Cause I'm all about him 
(Oh-oh-oh-oh) 'Cause I'm all about him 
(Oh-oh-oh-oh) I'm all about him 
(Oh-oh-oh-oh) And we don't give a dang, dang, dang 
(Oh-oh-oh-oh) It's all about you 
(Oh-oh-oh-oh) It's all about you, boy 
(Oh-oh-oh-oh) It's all about you 
(Oh-oh-oh-oh)

Tuesday, April 19, 2011

assalamualaikumm...
nak jenguk peserta GA hari tu macam tak sempat je, asyik-asyik nak buat itu nak buat ini..dah tak sempat nak BW kat blog dieorang..sorry kay...kejap lagi mak cik balik plak..sejak pergi kerja naik bus ni, terasa sangat penat..kat ofis pun rasa nak tidur je..tengok AutoCAD tu dah nampak macam tilam dengan bantal saja..hehe..k lah, nak out dah..nak makan pastu terus tidur..ecok nak bangun pagi lagi..hadoiiii...

p/s : sabar itu separuh dari iman..Miera pun tak dapat lagi payment dari En.TTM..oopsss, En. X TTM...yelah, sejak dah break ni susah nak tunggu dia bank in duit...(T_T) sorry, bertangguh-tangguh hadiah GA...

Sunday, April 17, 2011

Kasihmu Semerbak Firdausi..

Sinopsis
AYAH DAN IBU... pada mereka ada syurga buat kita. Jasa mereka tidak terhitung, bakti mereka tidak ternilai. Betapa makbulnya doa ayah ibu hingga kita mampu hidup bahagia. Namun, andai terguris hati kecil mereka, bisa membuka pintu kegagalan dan dosa. 


Di sebalik kesibukan kita mengejar duniawi, usah sesekali lupa pada insan yang paling berjasa dalam sejarah hidup kita. Setitis air mata kesedihan ayah ibu yang tumpah kerana kita, beberapa langkah sudah terjarak kita daripada reda dan syurga-NYA. 



KASIHMU SEMERBAK FIRDAUSI mengajak kita menghayati betapa sucinya kasih ayah dan ibu. Hargailah mereka ketika denyut nafas masih dipinjam-NYA dan teruslah berbakti meskipun jasad mereka sudah reput dimamah bumi. Izinkan kenangan indah bersama insan rabbani ini terus hidup dalam jiwa kita. 



Ayah dan ibu ingin kulafaz jutaan terima kasih di atas kasih terindah, kasih yang melindungi



jomm, reramai beli buku nie..banyak sangat motivasi dalam buku nie..